torstai 30. tammikuuta 2014

Velouria ja trikoota ommellessaSama idea jatkui pienimmänkin pojan paidassa kuin isonveljen salmiakkiruutupaidassa. Pienenä lisänä ompelin etukappaleelle taskun, johon kiinnitin nepparin koristeeksi.


Kankaina on Fabriinasta tilattu harmaa velour ja tähtitrikoo. Olen tykästynyt tähän raglanmalliin. Sillä tulee kivasti istuvia paitoja. Laitoin reilusti kasvunvaraa hihoihin ja helmaan, ettei olisi ihan heti pieni. Olen muuten laiska kastelemaan kankaita ennen ompelua, vaikka varmasti olisikin järkevää. On niin paljon mukavampi leikata pakalta tullutta sileää kangasta kuin kuivanutta, ruttuista kangasta, jota pitäisi ensiksi alkaa silittelemään. Tuleeko teidän kasteltua kaikki kankaat ennenkuin ne pääsevät ompelukoneen alle ? Ehkä minä joskus viisastun tässä asiassa :) Tämänkin takia leikkaan reilummilla saumanvaroilla, että vaatteessa on sitten kutistumisvaraa.


Samoista kankaista ompelin pienelle, hyvin terhakkaalle siskonpojalle haalariasun. Mallina oli Ottoren 1/2011 Jumping-Jack olkainhousut. Koko on 74 cm. Olipa ihan kiva pitkästä aikaa ommella tarkalleen ohjeen mukaan. 


Kyllä ulkoa tulevalla valolla onkin melkoinen vaikutus kuvan väritykseen. Ensimmäiset puserokuvat on otettu päivänvalolla ja nämä haalarikuvat illalla. Samat kankaat ovat niin eri värisiä.Loppuun laitan tämän herkullisen kakun kuvan, jonka viidesluokkalainen ja ekaluokkalainen tyttömme tekivät minulle ja miehelleni yllätykseksi, suloista :)24 kommenttia:

 1. Mulla kerran kutistui pari t-paitaa ekassa pesussa monta senttiä... Jäi harmittamaan sen verran, että sen jälkeen on tullut kutistettua kankaat aina ennen saksimista. Tuo tähtitrikoo on ihanaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on just niin harmillista, että teet ison työn ja sitten se menee aivan kuin hukkaan. Olisi niin järkevää kastella heti kun kankaan saa. Niin se olisi valmiiksi kutistettu kun aloittaa ompelun. Minäkin niin tykkään tuosta tähtikankaasta:) Kiitos Eerika!

   Poista
 2. Nyt vasta ehdin selailla kaikki viimeaikaiset ompeluksesi - kerrassaan mainioita paidoista mekkoon. :)

  VastaaPoista
 3. Sinä teet aina niin harmonisia vaatteita, ihanat tälläkin kertaa. Rauhallisia kuoseja, jotka sopivat täydellisesti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka:) Ihana kommentti, ilahduttavaa kuulla:)

   Poista
 4. Todella ihanat vaatteet! Kauniit yhteensopivat värit. Harvoin minäkään pesen omaan käyttöön tulevia kankaita, silitän kyllä mahdollisimman kuumalla (kankaan mukaan tietenkin, ettei sula/pala) ennen leikkaamista. Siinäkin jo jonkin verran kutistuu. Mahtavan yllätyskakun lapset ovat leiponeet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea silittää ennen ompelun aloittamista. Eipä ole tullut mieleenkään, kiitos :) Niin suloisia tuollaiset yllärit ja itse suunnitellut ja toteutetut. Kiitos kommentista Hanna Mi!

   Poista
 5. Minä pesen aina kaikki - resoreista lähtien (paitsi ne villat, jotka kutistan silittämällä) :). Muistan vieläkin Marja-open tomeran komennon siitä, kuinka kankaat pitää kutistaa ennen ompelua :D. Kauniita ja käytännöllisiä töitä olet tehnyt. Olen muuten tehnyt keltaisesta velourista olkainmekon tuolla samalla ottobren kaavalla meidän pienimmälle ja sitä tuli pidettyä niin paljon, että nyt kun on mennyt pieneksi niin odottaa tuolla ompelupöydällä hameeksi muokkausta :). Saadaankohan mekin tulevaisuudessa noin herkullisia yllätyksiä....Ihana ajatus lapsilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minunkin olisi syytä viisastua tässä asiassa :). Ihania nuo opettajien ohjeet. Osa niistä jää kyllä ikuisesti mieleen. Eipä tarvi harmitella kun hyvä vaate kutistuu. Toisaalta sekin on hyvä, että ei tarvi leikkamisessa arpoa summassa kutistumisvaraa . Varmasti tulette saamaan yllärileipomisia lapsiltanne:-). Mukavia hetkiä tuollaiset!

   Poista
 6. Aivan ihania vaatteita olet taas tehnyt! Ja värimaailma kolahtaa. Tuollaista harmaata velouria voisin haluta itselle tunikaan. :). En muuten todellakaan pese kankaita. Joskus kokeilin hommaa ja totesin, että vaikka niitä kuinka silittelis, niin trikoot kipristelee reunoista ärsyttävästi. :D Ehkä se olisi kannattavaa, mutta ei helpoimpaa. Ja minähän tahdon päästä helpolla. Ja kummasti ne vaatteet kuitenkin taas venyvät käytössä, jotenka eipä tuo pieni kutistumisvaara kovin pelota. (eikä myöskään siksi, että teen aina vähän liikaa kasvuvaraa jolloin kutistuminen olis ihan suotavaa :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elikkäs samat ajatukset kuin minulla ;D.Juuri kipristelyjen takia minultakin on jäänyt kankaiden kastelemiset. On niin mukava ja helppo saksia suoraa reunaa. Aikapa näyttää viitsinkö alkaa kastella vai mennäänkö samoilla linjoilla kuin tähänkin asti:). Kuulostaispa ihanalta harmaasta velourista tunika. Olis myös niin ihanan pehmoinen päällä. Kiitos Aarrerasia kommentistasi:)

   Poista
 7. Olet kyllä todella taitava ompelija.taas niin hienoja vaatteita että! Minä niin haluaisin ommella mutta kaksi murtaa, en osaa ja meidän totaalisen sitova erityislapsi vie aikaa, mutta ehtii sitä tulevaisuudessa vaikka lasten lapsille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna kauniista sanoista:). Lohdutukseksi ja kannustukseksi sinulle, että minäkin olen itse harjoitellut ja alkanut vain ompelemaan. Siitä se sitten lähtee :) Paljon voimia sinulle arkipäivien hetkiin!!

   Poista
 8. Kivan näköinen paita:)! Kannattaa ehdottomasti pestä kaikki kankaat, varsinkin trikoot ennen käyttöä! Ja mielellään vielä 60 asteessa, vaikka ei olisi suositeltukaan. Sain kärkkäisen kangaspuolelta joitaki trikoita testiin, ohjeena oli, että ommella osasta kankaita pesemättä ja toisista pesten ja ottaa käyttöön vaatteet. Muutaman päivän käytön jälkeen pesemättömästä kankaasta ommellusta tuli reilusti huonomman näköinen, kuin pestystä. Kankaaseen tuli pientä nöythää, jota pestyihin ei tullut. Kun vaatteet vietiin näytille, oli kaupan sisäänostaja heti sitä mieltä, että asiakkaita tulee ohjeistaa pesemään kankaat ennen käyttöä. Pesu kiinnittää värin ja poistaa kankaaseen jääneet käsittely tms aineet, jotka aiheuttaa sitä nyppyyntymistä. Ja tietenki myös kutistaa. Mulle tuo oli uutta, mutta nykyään pesen kaikki trikoot suorilta kuumassa ja ovat pysyneet pitkään hyvänä. Että tämmönen sepustus, miksi kannattais uudet kankaat pestä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari kovasti kun jaksoit kirjoittaa tuosta mielenkiintoisesta kokemuksestasi. Kuinka tärkeä tekijä onkaan se, että kankaan väri ja pinta pysyy hyvänä. Ja että siihen voi vaikuttaa pesemällä kangas ennen ompelua, ei ollenkaan lopputulosta ajatellen iso työ. Eli kannattaa todella kastella ensin. Sait minut vakuutettua:)

   Poista
 9. Kiva paita ja suloiset haalarit! :)
  Pesen ja kuivaan rummussa kaikki kankaat ennen ompelua, vaikkei olisi suositeltu,
  sillä sinne ne lopulta päätyvät vaatteinakin.
  Jokainen kangas reagoi eri tavalla, menee vetskarit mutkalle tms ikävää yllätystä, jos ei ole rummutettu etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kuivaan lasten vaatteet kuivausrummussa, onhan se niin helppoa ja nopeaa. Välillä kyllä hieman mielessäni olen arponut, että mitenkähän joku kangas reagoi kuumiin käsittelyihin. Silloin jos olen hyödyntänyt vaatteessa erilaisia materiaaleja, olen kastellut kankaat jo siksi, ettei värit sekoitu. Mutta ompelen tosi paljon trikoita, että kyllä kankaan käsittely ennen ompelua on järkevää ja siksikin kun kankaiden hinnat ovat ihan kohtuullisen korkeita. Suuri kiitos kommentistasi:)

   Poista
 10. Tosi kiva paita ja suloiset haalarit! Tykkään tuosta yhdistelmästä ja samantapaista ajatusta on ollutkin, tuota samaa tähtikangasta löytyy miultakin :) Kiva uusi tuttavuus tämä blogisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kun löysit blogini ja jätit kommenttia:-). Tulen tutustumaan myös sinun blogiisi ja kiva nähdä mitä sinä keksit näistä kankaista. Niissä on kyllä niin kauniit sävyt ja kankaiden laadutkin ovat erittäin hyviä!

   Poista
 11. Itse eka silitän(kuviolliset trikoot.) Pesu 60 asteessa ja taas silitys. En rummuta ikänä. Värit pysyy kirkkaina ja kuviot ei haalistu. Valmiissa vaatteessa pesujen myötä vetoketjut ja resorikanttaukset ei mene mutkille eikä vaate mene milläänlailla kieroksi. Resoreita en esipese mutta ehkä nekin kannattais.. valmiit vaatteet pesen 60 asteessa aina.. juuri pikkuisen saattaa vielä pesujen myötä kutistua. Eli suosittelen kankaan pesua ja silitystä ennen ompelua ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle :-) Mukava oli kuulla miten toimit. Minusta on erittäin tärkeää, että kangas pysyy hyvännäköisenä myös käyttöjen jälkeen. Eli pieni vaiva jos haluaa katsoa hyvinsäilynyttä kangasta myöhemminkin:-) Tämä oli hyvä keskustelu, hyviä vinkkejä tuli kovasti!

   Poista
 12. Kiitos ihanista haalareista! :) Pieni poika kiittää ja äiti kiittää myös ♥ Ovat just sopivat ja mukavat käyttää. *anna*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille, oli erittäin mukava tehdä ne <3

   Poista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.