sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Tunika valmiiksi pitsin ja liimaharson avulla



Joskus viime syksynä aloitin tekemään tästä harmaasta kankaasta itselleni tunikaa. Suunnittelin siihen jonkinlaista vyötä, mutta jostain syystä tunika hautautui kangaskaappiin ja vyö jäi tekemättä. Sieltä sen kaivoin muutama päivä sitten ja päätin, että tämän teen loppuun. Kangas on jotain joustavaa, paksumpaa kuin trikoo. Väri on näin talviselle, ruskettuneelle iholleni melkoisen vaalea ;) , mutta kesällä varmasti parempi.


Eurokankaasta ajattelin ostaa jotain harmaata pitsikangasta, jolla saisin pientä piristettä yksinkertaiseen malliin. Ja sellaista löysinkin. Myyjä kertoi leikanneensa itse samanalaisesta pitsikankaasta omaan mekkoonsa halutun mallisen kuvion ja silittäneen sen kaksipuolisen liimaharson avulla mekkoon kiinni. Tämän idean nappasin heti käyttöön. Pitsikuvion leikkaaminen oli aika hidasta ja tarkkaa puuhaa. Aivan symmetristä kuvioinnista ei saanut, koska pitsikuviot kulkevat kankaassa samaan suuntaan. En ole kovin ahkerasti käyttänyt liimaharsoja ompelemisessa, joten tämä vaihe oli aika haastava. Välillä tuntui silitysrauta olevan liian kuuma ja välillä liima meinasi tarttua pitsikuvion läpi silitysraudan ja pitsikankaan välissä olevaan suojapaperiin. Kiinnitin vielä varmuuden vuoksi pienin pistoin pitsikangasta kiinni harmaaseen pohjakankaaseen. Aika tukevasti silitys kyllä kiinnitti pitsin kiinni. Tämä on minusta aika kiva tuunausidea, jos haluaa vanhaan, hyväkuntoiseen vaatteeseen uutta ilmettä.


Malli on leikattu jonkun vanhan vaatteen pohjalta kimonomalliin. Eli sauma kulkee olalta hihansuuhuun ja hihansuun alapuolelta kohti helman sivusaumaa. Kaula-aukon ompelin muotolaskoksen avulla.


Uusi viikko taas alussa ja sen jälkeen on hiihtoloman aika. Voi kun se tuntuukin mukavalta :) Ompelurintamalla puhaltaa aika kivasti. Edellisessä postauksessa mainitsemani housut ovat kylläkin vielä vaiheessa. Eurokankaan palalaareista löytyi melkoisen mukavia ja mielenkiintoisia paloja, että katsotaan nyt mikä projekti vetää ensimmäisen korren.



Työniloa teille ihan jokaiselle :)




22 kommenttia:

  1. Täähän on aivan mielettömän hienosti tehty! Vau!

    VastaaPoista
  2. Oot sinä vaan melkoisen aikaansaava ompelurintamalla! Kaunis on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on kyllä hieman hidasta tai ei niin innostavaa. Huippua kyllä jos on inspistä ja intoa, nyt sitä on kohtuullisesti riittänyt :) Kiitos Hannele!

      Poista
  3. Tosi kiva idea, en olekaan kokeillut ikinä tuota liimaharsoa. Eurokankaastako ostit siis sitäkin, paljon oli hintaa? Meilläkin enää viikko hiihtolomaan, lapset odottavat jo kovasti. Vai että on löytynyt mielenkiintoisia paloja, pitääköhän sitä itsekin lähteä "tonkimaan" , viimeksi oli niin pikavisiitti, etten palaosastolla käynyt ollenkaan. Mulla onkin kyllä yksi juttu mielessä, johon palaosastolta varmaan löytyisi materiaalia. Kauniit, viimeistellyt rappuset teillä (toisin kuin meillä :))!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin kyllä Eurokankaasta liimaharsoa. Se oli rullalla ja vain n. 15 cm leveää. Sen hinta oli muistaakseni n. 70 senttiä metri. Loppujen lopuksi en käyttänyt sitä, koska minulla oli leveämmällä arkilla samaa harsoa, jonka aikaisemmin jo olen tilannut, muistaakseni Fabriinasta. Hintaa en äkkiseltään muista, mutta aika edullista se on. Aika monesti kivat kankaat löytyvät just "tonkimalla" :) Kiitos paljon sinulle kommentista :)

      Poista
  4. Kivasti kyllä käy pitsikangas tähän malliin, antaa lisäilmettä. Yksinkertainen, mutta todella kiva! Minä olen välillä ollut oikea liimaharsojen suurkuluttaja, niillä saa näppärästi monia pieniä juttuja kiinnitettyä (juurikin pitsit ja muuta koristeet). Johonkin pikamekkoon helmankin käänsin periaatteessa samalla aineella eli pikapaltteella. Yleensä suosin kyllä ompelua, tulee paljon kestävämpi lopputulos. Teillä on muuten kaunis tapetti tuolla taustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että olet myös käyttänyt liimaharsoa ja kokenut sen hyväksi. Itsekin mietin, että mitenkähän kestää pesua jne. Voipi olla, että pesen tunikan mieluummin käsin. Mukava on kokeilla vähän erilaisia työtapoja ja sitä kauttahan oppii näkemään miten homma toimii käytännössä. Tykkään itsekin kovasti tuosta olkkarin ja eteisen tapetista :) Kiitos sinulle Hanna Mi!

      Poista
  5. Älyttömän kaunis mekko! Hyvä idea käyttää liimaharsoa pitsin kiinnityksessä. Kestääköhän se kuinka hyvin pesua? Mulla on ollut ideana koettaa tehdä ristiäisiin vähän samantyyppinen mekko/tunika (ihastuin sellaiseen jossakin nettiputiikissa). Olisi kiva koettaa pitkästä aikaa ommella jotakin itelle ja nyt se olisi helpompaa kun ei ole tuota etukumpuakaan tuomassa lisähaastetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä osaa vastata liimaharson käyttäytymiseen pesussa. Ajattelinkin, että pesen käsin tämän tunikan ihan varmistaakseni pitsin pysymisen. Tosi tukevasti se tuntui kyllä kiinnittyvän. Voi kokeile ihmeessä tehdä itsellesi mekko tai tunika. Tulee varmasti aivan ihana :) Ompeluiloa! Kiitos sinulle Eerika :)

      Poista
  6. Vauuu!! :) Tosi hieno! Tuo kaula-aukko on nätti. Vois kokeilla itsekin tuota tekniikkaa ainaisten resorikaitaleiden sijaan.... Ja tuo pitsietuosa on niin kaunis. Kiitos ideasta, varmasti menee nämä vinkit omaankin käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mukava jos tykkäsit ja kokeilehan ihmeessä :) Kaula-aukko tuli aika kivan näköiseksi kaitaleen avulla. Itsekin pääasiassa teen resorikäänteitä, mutta vaihtelu virkistää. Kiitos Kuukkis :)

      Poista
  7. Kaunista! Tuollaisen tunikan tämäkin tahtois. Harmi että asun korvessa eikä laajan valikoiman kangaskauppoja ole. Tuollaista pitsikagasta pitäis lähteä sitten liki sadan kilsan päästä hakemaan :D. Mutta ehkäpä joku vanha pitsiverho ajais edes osittain saman asian? No mutta on kyllä upea! Ja sopii sinulle todella hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitsiverho kuulostaa muuten hyvältä idealta!! Sellainen pitsi on hyvä, missä on aika vahvat ompeleet eli niiden vierestä leikataan, niin pitsi ei ala purkautumaan. Riippuuhan purkautuminen toki paljon kankaasta, eihän kaikki pitsit lähde mitenkään purkautumaan. Kiitos sinulle Aarrerasia :)

      Poista
  8. Voi, että miten ihana tuunausidea tuo pitsikankaan käyttäminen. Varmasti joskus testaan, kun omista varastoista löytyy pitsikankaita useissa väreissä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva, kokeilepa:) Minustakin tuo oli niin kiva ajatus, että pakko oli heti testata. Kieltämättä silittäminen oli vähän jännittävää puuhaa, sillä reikäsen pitsin läpi tuntui liimaa tarttuvan jatkuvasti suojapaperiin. Harjoittelua vielä kaipaa, mutta eiköhän sitä pikkuhiljaa saa tuohonkin hommaan tuntumaa. Kiitoksia sinulle kommentista :)

      Poista
  9. aivan upea! kiitos todella hyvästä ideasta, tämä täytyykin laittaa korvan taakse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Silja :-) Tämä oli kyllä kiva juttu! Melkein aina kun kangaskaupassa käy, jotain ideaa saa tai ainakin ideoita alkaa kehittymään:-)

      Poista
  10. Todella hyvä idea ja kaunis lopputulos!
    Pitääpä kokeilla itsekkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, liimaharso on aika mahtava työväline. Kannattaa testata :) Kiitos!

      Poista
  11. Todella kaunis ja ihana idea! Vaatii varmasti tarkkuutta. Uskaltaisikohan sitä kokeilla… ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aika tarkkaa puuhaa ja jännittyneissä tunnelmissa silittelin harsoja ja pitsejä :) Pitsin leikkamisvaihekin oli melko tarkkaa puuhaa, mutta olihan se kuitenkin niin mielenkiintoista, että kokeilen kyllä ehdottomasti uudelleen.

      Poista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.