sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Nauhankääntäjää on testailtuNauhankääntäjä on siis tilattu Karnaluksista ja viime perjantaina se kotiutui peitetikkikoneeseeni. Perjantai-iltana ja eilen tuhlasin sitten resoria ja testailin ja testailin. Aluksi kone teki tosi pahan näköistä jälkeä ja hyppytikkejä. Vierailin ompelublogeissa ja hain tietoa ja lopulta sain kohtuullista jälkeä aikaiseksi. Lisäksi ystäväni sai facebookin kautta ohjeita säädöistä, kiitos vielä sinulle:) Tein pari peruspaitaa, johon kokeilin kanttausta. Tässä punaraitapaidassa saumanjälki jäi nurjalla puolella todella kauaksi reunasta ja siihen en ollut tyytyväinen.
Tämä turkoosiraitainen paita on muuten kivanmallinen. Siinä hihat lähtee tuolla tavalla pudotettuna. 


Tätä paitaa tehdessäni olin löytänyt ohjeen jostain blogista, jossa neuvottiin siirtämään oikeille kohdille nauhankääntäjän reunat, joiden välistä resori kulkee. Alapuolella on kuva, jossa ruuvimeisseli osoittaa ruuveja, joiden kautta nurjanpuolen sauma alkoi osumaan kohdilleen.

Joku säätö vielä mättää, sillä resori tahtoo vetäytyä rypylle !?! Tietääkö joku keinon, jolla voin asiaan vaikuttaa?


Tässä kuva, jonka säätöjen mukaan nyt paidat kanttasin. Voi hyvin olla, että säädöt ovat ihan väärät eli olen erittäin iloinen jos joku viitsii minua neuvoa miten kannattaisi peittari säätää varsinkin sen suhteen, ettei resori vetäytyisi liikaa, jolloin trikoo rypyttyy.


Yläpuolella olevassa kuvassa löysytän hieman tuota ruuvia, jolloin pystyn siirtämään nauhankääntäjän pois edestä ja pystyn ompelemaan helman peitetikkikoneen normaalilla ompeleella.


Enpä malta olla lisäämättä uuden potilaamme kuvaa. Pari postausta taaksepäin kerroin kuinka koirapotilaamme jalka on toipunut yllättävän hyvin. Viime viikolla toinen saman rodun edustaja sai hirvihaukkukokeessa hirven sorkasta silmäänsä. Silmäluomet on nyt ommeltu tikeillä kohtuullisen ehjäksi. Mutta onneksi silmä itsessään on ilmeisesti selvinnyt tärskyltä. Sellaista se on, että tekevälle sattuu !


Opetteluni nauhankääntäjän kanssa jatkuu ;) Tässä vaiheessa olen erittäin innoissani ja tyytyväinen laitteeseen. 

Mukavaa alkuviikkoa teille :)34 kommenttia:

 1. Voi, koirapoloista! Paranemista!

  Mä en ymmärrä mitään noista kääntäjistä enkä peitetikkikoneista, mutta sen mä näen, että siistiä kanttausta olet saanut aikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säälittää kyllä koiraparka, mutta toivottavasti silmä tulee kuntoon.

   Onneksi sauman jälki on jo ihan hyvän näköinen. Kovasti vaan vaatii harjoitusta, mutta ei onneksi liian vaikeaa. Ja uskon, että lopussa kiitos seisoo :) Kiitos Pikku Akka !

   Poista
 2. Peittarista ja kantinkääntäjästä vasta haaveilevana en kyllä osaa apua tai neuvoja tarjota.. Mutta on nuo kanttaukset niin siistin näköisiä! Itse kun ompelukoneen kaksoisneulalla niitä tekee ja siihen vertaa jälkeä.. Minustakin kivan mallinen tuo turkoosi paita. Löytyykö kaava jostakin lehdestä vai onko oma mallisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkasin turkoosiraitapaidan kaupasta ostetun paidan pohjalta. Ajattelinkin, että pitää piirtää siitä paperikaava, kun tahtoo nuo vaatteet käytön ja pesujen jälkeen kuitenkin muokkautua. Tykkäsin kyllä kovasti mallista:) Eiköhän ongelmiin tule ratkaisu ja joskus se vaatii vaan työtä ja harjoittelua. Mutta se hyvä puoli siinä on, että oppii tuntemaan koneen perin pohjin. Tässä vaiheessa olen kyllä tohkeissani kääntäjästä. Nopeuttaa tosi paljon trikoopaidan tekoa:) Kiitos paljon Raisa !

   Poista
 3. Voi kurjuutta, koiraparka! Mutta onneksi ne parantuu aika nopeasti! MInullakin kupruilee resori ja en ole siihen löytänyt vielä ratkaisuja. MItä ohkaisempi resori sen parempi jälki, interlockilla kanttailessa on paras tulos! Ja se sik-sak vimpatin mihin ympärille resori laitetaan ennen kun se menee kääntjään, niin minulla on se ihan suorana, melkein konen kyljessä kiinni, ei siis oman päin. Ja se resori ei saa olla leveämpi kun mikä ohjeessa lukee, aika tarkka mittaus-leikkely. En tietää että ymmärtäisitkö ja auttaako, mutta kokeilemalla ehkä??? Tsemppia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kewa kommentistasi :) Minulla se siksak-vempain on enemmän minuun päin käännettynä eli se kannattaa varmaan laittaa suoraksi, niin ei tule sitä kautta liikaa venytystä. Ymmärsin mitä tarkoitat:) Mietin kyllä, että voisin leikata resorin hieman kapeammaksi, sillä nyt leikkasin just ylärajan mukaan, oliko se 42 mm tai jotain sellaista. Tämä oli myös hyvä vinkki, liian leveänä se kulkee liian hitaasti tuoden kiristystä.

   Koirasta vielä, että onneksi silmä on pysynyt ehjänä, eiköhän luomet kuntoudu kohtuullisen pian. Toivotaan niin :)

   Poista
 4. Kyllä näyttää hyvältä tuo ompelujälki!!
  Peittari kuume kasvaa... kantinkääntäjä jo löytyy mutta en oo vielä kerenny oikeen perehtyä siihen.
  Kaksoisneulalla ei aina jaksa alkaa ompeleen vaikka siistiä jälkiä saisikin.
  Mukava malli sinun paidassasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Silja :) Olen kyllä tykännyt tosi paljon peittarista. Alkuun sen käyttö vaati oman harjoittelunsa, mutta ei ollenkaan liian työlästä. Ja onneksi on niin paljon hyviä blogeja, joiden kautta saa apua ja neuvoja. Ompelijaystäväni käyttää kantinkääntäjää tavallisessa ompelukoneessa ja saa mahdottoman siistiä jälkeä sillä. Sitä kautta sitten innostuin hommaamaan omaan peittariini kääntäjän :)

   Poista
 5. Näyttää hyvältä, itselleni tuo on aivan vieras kapistus, mutta varmana harjoittelemalla löytyy ne oikeat säädötkin vielä.

  Voi koiraparkaa, toivottavasti paranee pian. Meillä edellisen koiran silmäkulma aukesi kun toinen koira kävi kimppuun ja kesti yllättävän pitkään umpeutua kunnolla, tikeistä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin uskon, että vaatii vaan harjoittelua ja aikaa, eiköhän ompelu sitten muutu helpoksi. Nyt jo idea vaikuttaa aivan mahtavalta ja kätevältä :)

   Kyllä koirien väliset nujakatkin voivat olla kovia! Meidän koiralla on tikkien poisto ensi viikon torstaina. Toivottavasti haavat on kiinnittynyt kunnolla. Kummasti koira vieläkin siristelee silmää. Haittaako sitten tikit jotenkin silmän aukaisemista, vaikea sanoa. Kiitos Niina!

   Poista
 6. Hei, tarkoitatko tuolla rypyttäytymisellä sitä, että resori kiristää liikaa? Jos niin siihen on kaksi keinoa millä säätää. Yksi on difrentiaali, eli säätämällä sitä saat kantin joko kireämmäksi tai löysemmäksi. Toinen on se kuinka monen "mutkan" kautta laitat resorin ennen kuin pujotat sen kanttaajan "suppilon" sisään. Itse sääd.n resorin kireyttä useammin juuri noilla mutkilla eli esim taskun suussa (kaaritasku) saataan pujottaa resorin jokaisen mutkan läpi, mutta kauluksessa resori saattaa kulkea vain ehkä yhden läpi. Lisäksi kannattaa kaysoa mistä se resori tulee kanttaajaan, eli tuleeko se vapaasti pöydältä vai rullalta. Mitä kireämmällä resori tulee kanttaajaan niin sitä kireämpi kantistakin tulee. Itselläni valmiiksi leikattu resori tulee rullalta, joka pyörii itse tehdyssä telineessä ihan koneen vieressä. Itse tykkään, että resori tulee mahdollisimman suoraan ja samalla korkeudella kanttaajaan kuin mitä kanttaaja on koneessa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitan juuri sitä, että uskon resorin tulevan liian kireästi eli minua haittaa kun vaate on päällä ja kaula-aukon seutu rypyttyy resorin vierestä. Nyt minulla differentiaali (menikön sana oikein :) ) on jotain 0,6-07. Pitää kokeilla säätää sitä vielä. Nyt kiertelin resorin kaikkien mutkien kautta eli mahdollisesti turhan tarkkaan. Vedin kyllä resoria hieman löysälle ennenkuin se meni kääntäjän sisälle. Oletko muuten jatkanut ompelemalla resoria, että olet saanut sen rullalle vai myydäänkö jossain valmiiksi oikean levyisiä kaitaleita ? Tuo kuulostaa todella kätevältä, sillä nyt tuntuu, että sitä saa olla jatkuvasti leikkaamassa. Kiitos paljon Kikka, kun kommentoit! Hyviä vinkkejä!

   Poista
 7. http://royal-tuote.blogspot.fi/2014/07/esittelyssa-tanaan-ompelimo.html
  Tässä jutussa näkyy tuolla loppu pään kuvissa miten omassa koneessani on kanttaajassa kaitale, eli se kaitale ei kulje ihan jokaisen U:n mallisen mutkan kautta. Koneeni on hieman erilainen kuin kotikoneet, mutta tuo kanttaaja on ihan janomeen tarkoitettu versio. Ja tosiaan diffiä kannattaa myös säädellä varsinkin, jos se resori meinaa rypyttyä tikkien väliin, silloin syöttöä on liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavalta näytti sinun koneet ja tuo resorirulla. Tuota pitää kyllä harkita. Tulen muutenkin ihan ajan kanssa katsomaan sinun sivujasi :) Täytyy myöntää, että kone on minulle vielä säätöjen suhteen aika vieras. Ennen kääntäjää pidin perusasetukset koneessa ja en erityisesti tarvinnut koskea nuppeihin. Eli minun pitää nyt aivan harjoitella, että miten ompeleeseen vaikuttaa jos käännän diffiä isommallle ja pienemmälle :) Tuo oli hyvä nähdä miten resori kulkee sinulla. Minun pitää kokeilla kiertää vähemmän resoria tuossa väkkyrässä. Suuret kiitokset vielä sinulle :)

   Poista
  2. En jatka resoria ompelemalla vaan leikkaan sen pitkänä pötkönä. En muista kenen blgissa oli siihen hyvä ohje, mutta nopeasti selitettynä se menee niin, että resorin pää leikataanvinoon ja siitä Yksinkertaisesta leikataan soiroa pikkuisen vinoon kuteeseen nähden. Voisin kyllä joskus sen oppimani tavan kuvata sinne omaan blogiini, puuhakkaaseenpajaan.

   Poista
  3. Niin se Puuhakaspaja on sinun blogi ja sehän onkin jo blogiluettelossani, kiva :) Jos joskus viitsit laittaa resorinleikkausohjetta, niin olisi mahdottoman mukavaa:) Kiitos vielä!

   Poista
 8. Hyviä neuvoja oletkin jo saanut kantinkääntäjän käyttöön, minulla ei siihen vinkkejä olisikaan kun II-neulalla tikkailen :) Pian olet varmasi ihan pro sen suhteen ja pystyt neuvomaan muita! Voihan koira-potilas, tekevälle tosiaan sattuu, eihän tuollaiselle mitään voi, toipumisia! Kivaa tulevaa viikkoa sinullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on niin ihana kun täältä saa hyviä ohjeita ja neuvoja. Olisipa kyllä niin mukava jos joskus pystyisin antamaan vinkkejä jollekin joka niitä tarvitsee :) Siksihän tämä bloggaaminen on just niin parasta kun voi käydä keskusteluja sellaisten ihmisten kanssa, joita kiinnostaa sama asia.

   Tämä koira on ollut tosi rohkea hirvien suhteen. Liikkunut todella lähellä, että saa nähdä miten suhtautuu jatkossa isoihin kavereihin :) Toivottavasti ei nyt ala kuitenkaa pelkäämään vai olisi saanut sopivaa varovaisuutta. Kiitos Krista!

   Poista
 9. voi hurja miten hienot kanttaukset!!!!! aijai. onneksi ihan liian paaaaljon tekniikkaa mulle. :) kerrassaan mukava seurailla miten inspiraatio nyt alkaa siellä surraamaan. :) aivan ihana miten olet saanut noita vinkkejä! tämä on niin parasta tässä blogihommassa. aivan mahtavaa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä niin mukava, kun olen saanut hyviä vinkkejä :) Kyllä nyt houkuttelee päästä kokeilemaan niitä käytännössä. Pitää nyt malttaa nukkua yön yli :D Saa nähdä mitä tässä saa aikaiseksi, mutta eiköhän jotain! Kiitos Ketunpesän Hanna :)

   Poista
 10. ja koirapotilaalle paljon peukkuja ja paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivotaan, että se pääsee taas pian haukkuhommiin.

   Poista
 11. Voi että hyvältä se näyttää jo! Toivottavasti joku samaisen koneen omistaja osaisi vähän neuvoa säädöissä vielä.
  Lauantaina oikein ajattelin ommellessa kuinka näppärä kapistus tämä kääntäjä onkaan, nopeuttaa ihan hirveästi. Itsellä on nyt juuri se hyvä tuntuma ompelukoneen ja kääntäjän kanssa, että saan hyvän näköistä jälkeä niillä aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä niin mahtava kun olet saanut kääntääjän toimimaan niin hyvin ja saat siistiä jälkeä aikaiseksi! Kunhan saan tuon kiristyksen vielä pois, niin sitten on huippu juttu. Yhtään hyppytikkiä ei kyllä saa tulla, muuten purkautuu. Mutta senkin suhteen vaikutti jo hyvältä. Kiitos kun olet ollut auttamassa ja hakemassa vinkkejä minulle:-)

   Poista
 12. Wau, miten siistiä jälkeä tuolla saakaan! Turkoosin paidan malli on kiva, muistatko mistä kaava on vai onko omasi? Blogien ihanuus onkin se, kun saa hyviä neuvoja ja vinkkejä :). Voi teidän koiraa, toivottavasti silmä paranee pian. Miten teillä meni kokeet? Meillä minun isäni käyttää koiraansa niissä, ja on muutenkin aktiivisesti osallistunut kisoihin. Tavoitteena tosin olisi Pohjoismaiden kisoihin pääsy, mutta katsotaan miten koiran käy :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mahtava kapistus! Pitää tässä taas jatkaa harjoituksia, mutta todella mielenkiintoista. Tykkään kyllä kokeilla ja testata. Turkoosiraitapaita on leikattu kaupan paidan mukaan. Malli on kyllä kiva :)

   Oli kyllä huono mäihä koiralla onnettomuuden suhteen, mutta haukkukoe meni hyvin ja ykkönen tuli :) Kiitos Hanna Mi!

   Poista
 13. Upeat kanttaukset, ihailen! Ehkä joskus minäkin tuollaisen vempeleen hankin, mutta mahtaako pinna kestää.. :D. Ja hei, upeat paidat. Raidat on kyllä niin kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sulla pinna kestää, jos mullakin :D Kieltämättä kun kapistuksen sain koneeseen kiinni ja kokeilin ommella ja hirveä jälki tuli aikaiseksi, niin mietin, että huh jos tämä olikin turha hankinta ja en osaa tai saa sitä toimimaan. Mutta nyt on jo hyvä fiilis ja innolla odotan, että ehdin sitä testailla:) Minustakin raidat on niin kestoklassikoita, että niitä käyttää aina mielellään. Kiitos sinulle, Arki Vainiolla!

   Poista
 14. Tuleepa siistiä jälkeä! Muista blogeista on monesti kyllä apua, kun joku ongelma yllättää kesken ompelun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on niin mukava kun on löytänyt samanhenkisiä ihmisiä tämän mukavan harrastuksen ympärille. Tässä tämänkin illan aikana on välillä pitänyt käydä istahtamassa koneen äärellä ja kokeilemassa resorisuikaleiden kiinnittämistä erilaisiin trikookankaisiin :) Eiköhän se pian tule tutuksi puuhaksi. Kiitos Mandariinimania :)

   Poista
 15. Onko se vaikea syöttää se resori tuohon laitteeseen. Näyttää niin monimutkaiselta silti kiinostaa tosi paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole ollenkaan vaikeaa. Minusta se on melkeinpä helpoin juttu tuossa hommassa. Ehkä harjoittelua ja kokeilua vaatii enemmän se, että saa säädöt kohdilleen ja kääntäjän oikeaan kohtaan, jotta sauma tulee kankaassakin oikeaan kohtaan. Minulla ei ole minkäänlaista aikaisempaa kokemusta kääntäjästä ja nettitietojen ja kyselyjen kautta olen päässyt jo vähän tutuksi :) Seuraavaksi linkki http://www.youtube.com/watch?v=ZVtdwFi5kg0, jonka kautta näet miten resori työnnetään laitteeseen.

   Poista
 16. En tiedä onko tämä nyt jo ihan vanhaa tietoa ja päivänselvä juttu, mutta helpoiten saa löeikattua tasalevyistä resoria niin että rullaa resorin tiukaksi pötköksi ja leikkaa pötkön sopivan leyisiksi siivuiksi vannesahalla tai kangasleikkurilla...tai jollakin muulla sopivalla laitteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä:) Resoria tarvitaan paljon kääntäjän kanssa. Mulla on nyt sellainen alusta ja leikkuupyörä. Pitää kokeilla saako sillä leikattua montaa kerrosta resoria. Kiitos myös kommentista Suvi :)

   Poista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.