lauantai 25. toukokuuta 2013

Äidin ompelus ja tytön ompelus

 
 

Isosisko sai samasta röyhelökankaasta tällaisen juhla-asun. Mietin minkälaisen tekisin isommalle koululaiselle, ettei ompeluksesta tulisi liian pikkutytön mekkoa. Jotain hihatonta pyöri mielessä, kunnes tänä aamuna hoksasin tämän hyvin yksinkertaisen mallin. Etu- ja takakappaleiden yläreunassa on ommeltuna kuja, johon olen pujotellut satiininauhan. Ensin ajattelin laittaa rusetit molemmille olkapäille, mutta näin minusta oli parempi.
 

 
Tähän malliin ei tarvitse mitään kaavoja, vaan tarkistetaan ympärysmitat ja pituudet ja leikataan kaksi kappaletta. Molemmat kappaleet saavat olla täysin identtiset, siis lapsella (aikuisen muodot tietysti täytyy ottaa huomioon suunnittelussa). Kainaloiden kohdalta leikataan viistosti kohti kaula-aukkoa. Kainaloaukot käännetaan nurjalle ja ommellaan ja seuraavaksi sivusaumat ja helma. Kappaleiden yläreunaan ommellaan kuja, johon pujotetaan nauha, joko näin yksi yhtenäinen tai molemmille kappaleille omat, jotka sitten solmitaan kauniiksi ruseteiksi olkapäille. Variaatioitahan on mielin määrin, vain mielikuvitus on rajana.  Olen tehnyt joskus pikkutytölle hellemekkoja tällä mallilla vanhoista aikuisten kauluspaidoista, joissa kangas on säilynyt kauniina.

 
 
 
Kun olin tehnyt oman ompelukseni valmiiksi, oli esikoululainen alkanut samalla periaatteella tehdä itselleen hametta. Hän oli katsonut minulta mallia ja toteutti omansa. Hamekangas on pitkä suora kaitale, jossa on yläreunassa kuja, johon valkoinen nauha on pujoteltu. Nauha kiristää mekon vyötärölle sopivaksi ja antaa ihanasti poimutusta. Kaunis vai mitä?
 
 
 
 
6 kommenttia:

 1. ihana mekko,helpolta vaikuttaa sen tekeminen :D ja tuo eskarilaisen hamonen,äitinsä tyttö aivan selvästi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suvi! Helpompaa helleasua ei paljon olekaan:-). Mukava jos äitin harrastus luonnollisesti siirtyisi lastenkin mielipuuhaksi:-)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No näin on:-). Ompeluhuone onkin usein sen näköinen, että ideat ovat pursunneet, varsinkin lapsilla:D

   Poista
 3. Kyllä on taitava eskarilainen. Aivan ihana tuli tuosta röyhelömekosta.

  VastaaPoista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.