lauantai 19. lokakuuta 2013

Ohje - Vetoketjun ompeleminen tyynynpäälliseen

 
 
 
 
 Haluan jaata teille ohjeen, miten helposti voi tehdä tyynynpäällisen vetoketjun kanssa.

  

Leikkaa tyynynpäällinen mukaillen sisätyynyn reunoja. Näin saat napakan päällisen tyynylle. Mutta jätä yläreuna (ylemmässä kuvassa) reiluksi, koska tälle alueelle tulee vetoketju ja yläreuna jää ainakin reilun viiden sentin verran nurjalle.  Eli tyynyn yläreuna on neulojen kohdalla = vetoketjun paikka. Loppureuna jää valmiissa tyynyssä nurjalle. Tyynyn alareuna on leikattu taitteelta.


 Aseta vetoketju, (joka jää minulla vajaaksi molemmista reunoista ainakin viisisenttiä), tyynyn yläreunan osoittamien neulojen kohdalle. Aseta neulat merkiksi vetoketjun aloituskohtaan ja päätöskohtaan.


Seuraavaksi ompele vetoketjupaikan aloitus- ja lopetuskohdan ulkopuolelle jäävä alue suoralla ompeleella ja muista päätellä hyvin alussa ja lopussa. Eli ompele reunasta neulaan asti.

 
 Tee sama toiseen päähän. Eli ompele neulasta reunaan asti. Vetoketjupaikka jää näin ollen ompelematta.
 
 
Tämän jälkeen asettele kangas siten, että oikeat puolet ovat vastakkain. Silitä vetoketjupaikan käänteet nurjalle.
 
 
Nyt käännä työ oikein päin ja asettele vetoketju silittämääsi aukkoon.
 
 
Neulaa vetoketju paikoilleen huolellisesti.
 
 
 
 Sitten pääsetkin ompelemaan vetoketjua kiinni kankaaseen. Tyynynpäällisen oikealta puolelta ompelet vetoketjun paikalleen. (Vetoketju on siis kiinni nurjalla puolella siististi neulojen avulla.)
 
 
 

Ompele toinen puoli vetoketjusta samalla tavalla. Itse ompelen aina vetoketjun molemmat puolet samasta suunnasta lähtien. Eli tässä tapauksessa aloitan ompelun molemmin puolin vetoketjuvetimen päästä.


 Kun vetoketju on ommeltu paikoilleen, käännetään työ nurinpäin ja asetetaan oikeat puolet vastakkain ylemmän kuvan tavalla. Vetoketju jää valmiissa tyynyssä noin kymmenen sentin päähän reunasta. Tämähän on aivan makuasia mihin kohdalle sen haluaa asettaa. Sitten vain ommella hurruutellaan molemmat reunat ylhäältä alas ja käännetään työ oikein päin.


 Tässä näkyy valmis työ ja se, miten vetoketju on tavallaan kuin koriste kun se ei olekaan ihan reunassa.


Toivon, että saitte jotain tolkkua sekavasta selostuksestani. Onpa muuten hankala miettiä, onko tarpeellinen määrä kuvia eri vaiheista. Kysykää rohkeasti, jos joku kohta jäi mietityttämään, niin yritän selittää sanoin tai kuvin lisää.

Mukavaa sunnuntaipäivää teille!


14 kommenttia:

 1. Onpas selkeännäköinen ohje! Minä oon tehnyt vetoketjutyynyt ihan erilailla ja kovasti vaikuttaa siltä, että paljon monimutkaisemmin ;) Taitaakin mennä tuo sinun tyylisi seuraavankerran kokeiluun kun vetskarityynyjä teen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan. Tällä tavalla vetskari tulee tosi helposti. Ihana jos koit ohjeen selkeäksi, sillä hieman minua kyllä pelotti jos ohjeestani ei saa mitään selvää. Otin kuvat 50 mm:n kiinteällä putkella, koska toinen ns. tähän tilanteeseen parempi putki oli reissun päällä. Tämän takia kuvat ovat niin lähikuvia.

   Poista
 2. Oli hyvät ja selkeät ohjeet. Minusta kans tuntuu, että olen ommellut paljon monimutkaisemmin aikasempiin tyynyihin vetoketjut. Kokeillaan näillä ohjeilla seuraaviin ja näytän selkeät ohjeet ompeleville tytöillenikin. Tämä samainen ohjehan sopii myös erilaisten pussukoiden vetskari ompeluun. Löysin tämän blogin vasta ja oli kiva käydä kurkkaamassa ompelu ym. ideoita. Syksyisin terveisin A.A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kun jätit kommenttia:-). Sain tämän opin tutulta ammattiompelijalta. Itse olen nykyään ommellut tyynypäälliset pääasiassa tällä tavalla. Helppo laittaa pesuun. Aivan totta, että näin voisi tehdä monta muutakin asiaa, pitääkin muuten vielä miettiä ja kehiteillä uutta:-). Tulehan uudestaankin katselemaan ja kommentoimaankin:-)

   Poista
  2. Kiitos ohjeesta, tyynynpäällinen tuli tehtyä

   Poista
  3. Mukava kuulla, että sait tehtyä ohjeen mukaan ja erittäin kiva kun jätit viestiä, kiitos :-)

   Poista
 3. Kiitos ohjeista! Aloitin innolla tyynyn teon ja kaikki meni aika mukavasti kunnes tuli vetoketjun paikka. Onneksi löysi ohjeesi heti ensimmäsellä yrittämällä. Nyt nojailen uuteen tyynyyn tätä kirjoittaessani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa:-) Ja kyllä ilahduin kun kerroit sen minulle :-) Kiitos!

   Poista
 4. Kiitos..oli selkeä ja hyvä ohje...meinaan alkaa ompeleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka T, kun jätit kommenttia. Toivottavasti saat kivan tyynynpäällisen:)

   Poista
 5. Googlettamalla päädyin blogiisi ja kylläpä löytyi näppärän oloinen ohje vetoketjun ompeluun!Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, on kiva kuulla, että tykkäsit! Minustakin tällä tavalla saa niin näppärästi vetoketjun tyynynpäälliseen:) Kiitos sinulle kommentistasi!

   Poista
 6. Moikka! Kiitokset ohjeesta, pyöräytin parit Marimekon tyynynpäälliset ohjeellasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla:-) . Aika näppärä ohje, vai mitä:-) Kiitos sinulle kun kerroit!

   Poista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.