torstai 18. syyskuuta 2014

Trikoota itselle



Trikoopaitojen tarve on aina olemassa. Nyt tuntuu, että niitä tarvitsee erityisesti, kun villaneulokset ovat liian kuumia ja t-paidoilla ei ihan pärjää. Tämä kangas on löytö EK:n paloista. 


Kaavana on vanha paita, josta edellisen postauksen turkoosiraitaisenkin tein. Nyt vain lisäsin helmaan reilusti pituutta ja sivusaumoihin ompelin framillon-kuminauhan tuomaan kiristystä. Tykkään vajaamittaisesta hihan pituudesta. Nyt halusin laittaa pidemmät resorit ja tykkäsin, että musta sävy antaa mukavasti kankaalle syvyyttä.


Kiitos tuhannesti edelliseen postaukseeni kommentoineille! Huomaatte, että resori ei kiristä tällä kertaa. Tämä johtuu aika monesta seikasta, sillä pienensin diffiä lähelle 0,5, leikkasin resorin hieman kapeampana ja enkä pyöritellyt liian huolellisesti sitä kääntäjän "häkkyrään". Vielä riittää kokeiltavaa, että mikä edeltävistä erityisesti on tämän asian takana :)


Laitanpa myös kuvat siitä, miten vanhasta paidasta voi tehdä kaavat. Itse yleensä leikkaan suoraan kankaan paidan mukaan, mutta nyt ajattelin oikein piirtää kaavat paperille. Siinä ne pysyy varmasti kuosissaan. 

Minun paidassani etu- ja takakappale ovat aivan samanlaiset, ainoastaan etukappaleen kaula-aukko on isompi. Jos haluaa, niin molemmille puolille voi tehdä oman kaavan.

Leikkaan kankaan noin 1 cm saumoilla, mutta helmaan ja hihansuihin laitan noin 1,5 cm saumanvarat. Näitäkin joutuu joskus muuttelemaan, jos haluaa jotakin kohtaa vaatteesta leveämmäksi tai kapeammaksi yms.




Kun saa hyvät peruskaavat, niin niitä voi sitten muokata haluamallaan tavalla. Ainoastaan mielikuvitus on rajana, miten kangasta alkaa leikkaamaan tai eri kankaita yhdistelemään. Itse olen aika laiska piirtämään kaavoja, siksi yritänkin oikoa ja tehdä vaatteet vanhojen vaatteiden pohjalta tai hyvää kaavaa muuttelemalla. 

Ehkä tämä on teille monelle niin tuttu juttu, mutta halusin kuitenkin tänne laittaa, jos joku ompelusta kiinnostunut ja ompeluharrastuksen juuri aloittanut olisi tällaista miettinyt ja pohtinut. 

Ompelun iloa teille :)







26 kommenttia:

  1. Kivan kankaan oot löytänyt paloista. Kaunis paita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulia:) Tämä oli kyllä hyvä löytö. Tällaisia on vielä niin nopea tehdä :)

      Poista
  2. Olenkin aina ihmetellyt, miten niin vanhasta vaatteesta saa niin kätevästi kaavan. Selvisi tuokin, kiitos! Paita ja kangas on muuten ihan kuin Desigualin mallistosta. t. vakilukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hellu kommentistasi, kiva oli kuulla sinusta :) Piti heti googlettaa tuota Desigualia ja tykkäsin vaatteista. No, hyvä jos koet, että sait selvennystä tuohon kaava-asiaan :)

      Poista
  3. Tosi kivan näköinen paita. Itsekin tykkään mielummin tehdä vanhan vaatteen pohjalta kuin piirrellä kaavoja, mikä siinä onkin niin tylsää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina:) Sanopa muuta, mikähän siinä lie ? Ainakin se hidastuttaa ompelemista ja joskus kaavat on niin sekavasti laitettu, että saa tarkistaa ja tarkistaa meneekö oikeaa viivaa ;D Onneksi on näitä oikoteitä.

      Poista
  4. Ihana kuosi kankaassa, mahtavasti sopii tuon malliseen paitaan! Pitkät resorit tosiaan antavat vähän ryhtiä kuosille. Hieno ohjeistus, varmasti monelle aloittelevalle ompelijalle todella tarpeellinen. Kaavojen piirtely on kieltämättä minustakin aika tylsää puuhaa, samoilla tulee tehtyä ihan liikaakin vaatteita. Joidenkin lehtien kaavamerkinnöissä tarvitsee salapoliisintyötä, ja silti olen monet kerrat piirtänyt väärän koon viivan johonkin kohtaan. Ompelun iloa myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi:) Minulle on käynyt samoin kaavan piirtelyssä. Kerrankin leikkasin liian pienen kainaloaukon sen takia, että vahingossa piirsin tuon kohdan pienemmästä kaavakoosta. Silloin onneksi sain korjattua virheen, mutta aina se ei edes onnistu.

      Poista
  5. Tuo paitakangas sopiikin erityisen hyvin farkkujen kanssa. Kangas tosiaan muistuttaa Desigualin kankaita, meidän vanhin tyttö tykkää niistä vaatteista kovasti ja matkoilta on tullut muutama niitä hänelle osteltua. Täytyykin katsastaa palaosasto seuraavan kerran oikein tarkkaan :). Minäkään en hirveästi tykkää kaavojen piirtelystä, oli sitten kyseessä lehti tai vanha vaate, täytyisi aina päästä nopsaan ompeleen :) Kiva kuulla, että kanttauspulmia on selvinnyt! Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se on juuri tuon halu päästä nopeasti ompelemaan, joka hidastuttaa sitten kaavojen piirtelyä :) En ollutkaan aiemmin kuullut Desigualin mallistosta, mutta tykkäsin niistä kankaista. Onneksi EK:n paloihin saattaa tulla hyviä herkkupaloja, mutta aina ei käy hyvä tuuri. Joku muu on saattanut jo ehtiä nappaamaan :) On huippua, että kääntäjän kanssa tuntuu nyt paremmalta ja mahtava, että tuo kiristysongelma selvisi. Kiitos Krista ja mukavaa loppuviikkoa sinulle !

      Poista
  6. Kiitos opastuksesta, itse en kovin paljoa ole ommellut vaatteita, ja sen pari kertaa kun olen, niin lehtien kaavoilla. Olen vain kuullut, että vaate pitäis purkaa jos haluaa siitä kaavat, ja ihmetellyt, että eikö niitä voi vaan piirtää niin kuin nyt sinä tuossa havainnollistit. Jee, mulla onkin pari lempivaatetta, joiden kaavalla haluan lisää vaatteita! Kokeilen, kunhan kerkeän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ilahduttava kommentti, kiitos Hellu :) Mukava jos sait vinkkiä asiaan. Paidat on varsinkin hyvin kätevä tehdä vanhan pohjalta. Housutkin onnistuu, kunhan saa takakappaleen haarasaumaan tarpeeksi kaarretta. Se kohta voi olla vähän hankalampi, jos vaatetta taivuttelee. Mutta olen joskus piirtänyt hyvistä farkuista kaavat ilman, että olisi tarvinnut purkaa entisiä :) Työniloa sinulle!

      Poista
  7. Tosi hyvältä näyttää nyt tuo kantti! Mukava kun oot saanut koneen ja kääntäjän yhteistyösopimuksen voimaan. 😊 saat kaiken hyödyn irti laitteesta. Mukavan näköinen paita, malli on kiva. Sopivan rento ja siisti yhtä aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle suuret kiitokset Katja / Kakarat :) Olet paljon auttanut minua ja ollut antamassa vinkkejä. Kyllä nyt on mukava tehdä kanttauksia ja ne tuleekin niin kätevästi :)

      Poista
  8. Tosi kiva kangas ja oikein toimivan näköinen malli. Vanhasta ja hyväksi havaitusta vaatteesta on kyllä hyvä ottaa mallia uuteen vaatteeseen. Minulla olisi yksi mekko, josta haluaisin tehdä kaavat, kun mekon kangas on.niin nypyyntynyt, mutta mekko on sen verran monesta kappaleesta tehty, että en vain ole viitsinyt ryhtyä. Pitäisi kyllä, niin saisi mieluisan mekon :) Ihanan siistiä jälkeä kanttauksissa! Kiva, että olet saanut säädöt kääntäjälle toimiviksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pizzicato :) Olisipa kiva jos saisit vanhan mekon hyödynnettyä kaavoiksi, mutta on kyllä paljon työläämpi alkaa moniosaista kappaletta piirtelemään kuin tuota minun yksinkertaista paitamallia. On kyllä niin mukava kun säädöt alkaa olla kohdillaan. Varmasti harjoittelua tulee paljon eteen, kun käsittelee erilaisia ja eri paksuisia materiaaleja. Saa nähdä miten kone sitten reagoi :)

      Poista
  9. Ihana kangas! Kelpaisi mullekin :) Ja kiva kun jaksoit pykätä tuon kaavoitusohjeen. Paitoja meinasin itsekin alkaa muutaman ompelemaan kunhan saan lasten vaatevarastot ajan tasalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna / Marakantti :) Ohjekuvien laatu ei ole mikään paras mahdollinen, mutta idean varmaankin saa selville, joka sitä haluaa :) Trikoopaitojen tarve on tällä hetkellä aika kova. Keväällä käytössä olleet ovat jo itse kullekin joko pieniä tai muuten nuhjaantuneita. Kivahan trikoota on ommella, kunhan vaan inpiksen saa!

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Olehan hyvä :) Toivottavasti saat hyötyä itsellesi !

      Poista
  11. Voi, pidän niin tuosta paidan mallista, alas pudotetuista hihoista... Ja kangas sopii kuin piste iin päälle tähän! Kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihanasta kommentista Oman näköinen:) Minäkin olen aivan ihastunut tähän malliin ja uskonkin, että lisää ompelen tällä mallilla!

      Poista
  12. Niin ihana kuosi paidassa! Tuntuu etten ikinä löydä mitään kivoja, vai enkö vain osaa etsiä oikeista laareista.. (tai ehkä sitä vaan pitäisi joskus keretä sinne palalaareille oikein ajan kanssa eikä vaan nopeesti juosten piipahtaa niinkuin mä yleensä..) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se useimmiten on melkoista tuuripeliä, että onnistaa löytää just itselle mieluisaa kangasta. Ja vaatii tietenkin aikaa :-) Mutta sitten kun löytää jotain kivaa, niin innoissaan pitää päästä äkkiä ompelemaan :-). Kiitos Raisa kommentista!

      Poista
  13. Minullekin tuli paidan kuosista mieleen Desigualin vaatteet, kiva paita :) Olet tehnyt täällä vaikka ja mitä, todella hienoja juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle desigual oli aivan uusi juttu:-) Tykkäsin niistä vaatteista tosi paljon. Kiitos Saga!

      Poista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.