sunnuntai 23. elokuuta 2015

Pienet sievät paidat



Pienet ja sievät tilkut täytyy säästää juuri siksi, että niitä voi hyödyntää juuri syntyneille vauvoille. Kangasta menee niin mahdottoman vähän :) Nämäkin tilkut ovat odottaneet ompelua ja en ole raaskinut niitä poiskaan heittää. Halusin ilahduttaa kahden läheisen perheen vauvoja ja ompelin pari pientä paitaa / mekkoa.


Kaavavarastosta löytyi 62 cm paidan kaava, jossa toinen olka laskeutuu hieman eteenpäin ja siinä on napitus. Muuten kaava oli perusmallinen paidan kaava.

Pientä muokkausta ja niin syntyi kaksi aivan erilaista vaatetta.




Molemmissa paidoissa silitin tukikankaat napitusreunoihin ja kanttasin ne puuvilla- kanttinauhalla. Joskus olen käyttänyt kanttauksessa myös resoria, mutta mielestäni reuna tulee aika paksuksi ja olen kokenut vaikeana laittaa neppareita.


Tästä paidasta tuli enemmän mekkomainen, kun levensin helmoja. Söpö röyhelö ja pieni rusetti somistavat kokonaisuutta.



Kyllä nautin ommella peitetikkikoneella ja varsinkin kun saan kantata kääntäjällä. Asetukset ovat niin mukavasti kohdillaan, että jälki on niin ihanan siisti.

Yleensä ompelen perusmallisessa paidassa pääntien siten, että ensin saumuroin toisen olan. Tämän jälkeen kääntäjällä lisään resorin pääntielle. Lopuksi ompelen saumurilla toisen olan. Sitten taitan resorin takakappaleen puolelle ja litistän sauman ompelukoneen suoralla ompeleella. 
Joskus tuntuu, että kääntökohta on aika paksu. Onko jollakin antaa ideoita, miten tämän voisi tehdä toisella tavalla?

Trikoo-ompelut taitavat jatkua, sillä ajatuksena on ommella lapsille pitkähihaisia trikoopaitoja.

Vaikka helteet näyttävät edelleen jatkuvan, niin käyttöä pitkähihaisille vielä riittää.

Aurinkoisia päiviä teille kaikille :)




48 kommenttia:

  1. No, ne on kyllä pienet ja sievät. Söpöt!

    VastaaPoista
  2. Onpa söpösiä pikku tunikoita!
    Minäkin tein ennen resorin saumakohdan olalle, mutta nykyään useimmiten ompelen resorin ympyräksi ennen kanttausta. Käntinkääntäjälle tuo tyyli vaan ei taida soveltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tein aiemmin ympyränä, mutta en kyllä kääntäjällä pysty ja osaa niin tehdä. Kiitos paljon Manda:-)

      Poista
  3. Suloiset pienet paidat <3 katsoinkin kuvista, että taidat omistaa peittarin, kun jälki on senkaltaista. Ihanan siistiä ja tasaista sillä saa todella, jos kaikki säädöt ovat kohdillaan. Kantinkääntäjällä minäkin kanttaan, mutten ole myöskään hoksannut onko sillä mahdollista kantata valmiiksi ympyräksi ommeltua kanttia. Voi olla ettei tai sitten en vain hoksaa miten se tapahtuisi. Totta on, että sauma on toisinaan aika paksu, siksi olenkin nykyisin ruvennut kanttaamaan pään- ja kädentiet ohuesta trikookankaasta leikatulla kantilla, jolloin lopputulos on ohuempi kuin resorikantilla kantattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta:-) . Tuo trikoolla kanttaaminen on hyvä tapa. Sillä keinolla saa kyllä ohuemman reunan. Joskus olen omiin paitoihin tehnyt trikoosta kantin kun resorivarastoista ei ole löytynyt oikean väristä kanttia. Pitääpä hyödyntää tätä tapaa enemmänkin:-) . Kiitos Kaaru - Pieni lintukoto:-)

      Poista
  4. Minäkin kanttaan juurikin samalla tavalla. Jostaki blogista näin ohjeen ohuempaan kantinreunaan. Jos nyt en väärin muista,niin siinä olkasauman pääntienpuoleinen reuna oli ommeltu ompelukoneella ja saumurilla alotettu vähän keskemmältä saumaa. Sit toinen kantinreuna (vaikkapa takakpl) oli leikattu ihan sauman vierestä ja etukpl reuna käännetty sen yli taakse,jolloin se leikattu reuna jäi piiloon. Vaikee selittää,mut voin yrittää ettiä sen ohjeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Jos satut löytämään ohjeen, niin vinkkaa:-). Mutta ei mitään ressiä. Mukava oppia uusia tapoja. Monesti ne voi olla paljon parempia kuin mihin on tottunut:-) . Kiitos Paula kun jaksoit kirjoittaa minulle ohjetta:-)

      Poista
  5. Voi kun minua hymyilyttää täällä noiden paitojesi röyhelöt, et varmaan usko mitä olen itsekin täällä tekemässä :) No röyhelöpaitoja :D. En ihan täysin samanlaisia, mutta hieman samankaltaisia kuitenkin :). Nämä ovat kyllä niin sievät ja somat, varmasti saajat ovat ihan onnessaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska sattuma ja ei taida olla ensimmäinen kerta kun samoissa puuhissa ollaan:-). Kiva nähdä sinun röyhelöjutut! Kiitos paljon Krista:-)

      Poista
  6. Suloisia paitoja! <3 Olen juuri ollut pienen pojan ristiäisissä, joten oikein sopiva postaus tällaiselle täti-ihmisellekin vauvamaailmaan liittyen. Olisipa ollut tuollainen tuliainen viemisiksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ristiäiset on aina niin ihania tilaisuuksia<3. Joskus sitä on vähän arka antamaan omia tekemisiä, mutta tutuille paremmin kehtaa:-) . Itsellekin ilo tehdä. Kiitos paljon Airisrannan Päivi:-)

      Poista
  7. Voi ihana miten herkulliset paidat ♡

    VastaaPoista
  8. Oijoi miten söpöt paidat:) Pieniä vaatteita on kyllä kiva ommella! Ja muutenkin tykkään värkätä pienien kangaspalojen kans, mitä pienempi pala, sitä mielenkiintoisempaa😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta:-) Niin kiva värkätä ja sommitella. Kangasmenekki on niin pieni, niin vaihtoehtoja suunnitella on enemmän kuin isoissa vaatteissa. Kiitos Tarja:-)

      Poista
  9. Oi kuinka ihanat, söpöt, pienet paidat!

    VastaaPoista
  10. Voi miten mahdottoman suloisia tällaiset pienet ihanuudet voivathan olla! Niin kauniita ovat kumpikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pizzicato:-) . Nämä pienet vaatteet on kyllä niin suloisia ja niin söpön pieniä. Ihmetellä saa, että miten niihin pikkuinen mahtuu<3

      Poista
  11. Liikuttavan söpöjä ne on, ihan kuin nukelle! Kankaat on todella nätit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä aivan kuin nuken vaatteita, niin pieniä ja sieviä:) Toisaalta niin huvittava, että kuitenkin samat työvaiheet on näissäkin pienissä vaatteissa kuin isoissakin vaatteissa. Kangaskulutus on vaan minimaalinen:) Kiitos sinulle Saija:)

      Poista
  12. Oi! Ovatpa söpöjä. :) Niinkuin vauvatkin. :) Nämä sinun ompeluksesi näyttävät kyllä niin huolitelluilta ja "valmiilta" että ihan kuin olisivat "tehdastekoisia"...sillä erotuksella että mistään ei saa näin ihania. :) Tuli mieleen yksi hyvä lause jonka kerran kuulin kun yksi käsityöystäväni ihaili toisen tekemää työtä ja huudahti: -ei ole ihmisen tekemä! Näistä voisi sanoa samoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tuo "lause" :) Kyllähän näissä ihan tekemisen jälki on. Ehkäpä sitä on tullut myös tarkemmaksi työn jäljen suhteen, mutta tekemisen meininki pitää säilyä:) Kiitos paljon ketunpesän hanna:)

      Poista
  13. Suloiset paidat! Ja niin taidokkaasti ommeltu :)

    VastaaPoista
  14. Oih, supersöpöjä! Upeasti yhdistelty kankaita ja röyhelöt nyt vain on aina niin söpöjä:) Minä jemmailen myös pienen pieniä tilkkuja, ja vauvanvaatteisiin ei todellakaan kovin paljon kangasta uppoa:) Tosi siistit kanttaukset muuten! Oletko muuten kantannut resorin nelinkerroin? Itse tykkään kanttailla kääntäjällä vain kolminkertaiseksi(ei tule niin paksu) vaikka nelinkerroin kääntävä löytyy myös, jota en ole edes kokeillut..Tuo kanttinauharatkaisu on tosi nätti, toimiva ja kiva pieni erikoisuus mekossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kantannut nelinkerroin. Minulla ei ole kuin tuo yksi kääntäjä. Ilmeisesti kolminkerroin tekevä kääntäjä on erikseen. Pitäisi asiaa vähän tutkailla. Kyllähän ohuempi kantti riittäisi kovastikin näihin trikoopaitoihin. Tykkään kovasti jäljestä, joka nyt kääntäjällä tulee. Minäkin niin tykkään röyhelöistä. Niitä voi niin monin tavoin lisäillä vaatteisiin. Kiitos paljon Villa Pipo:)

      Poista
    2. Tuon kääntäjän saa helposti viriteltyä kolminkerroin kääntäväksi :) jossain blogissa oli neuvottu niksit siihen ja niitä itsekin käytän. Yritämpä löytää sulle sen blogin ja linkkaan tänne niin voit kokeilla :)

      Poista
    3. Olisipa kiva jos sattuisit löytämään tuon blogin ja viitsit vinkata siitä:-) Mielenkiintoista olisi kokeilla tuota ideaa. Hyvä vähän kokeilla erilaista, ettei aivan kangistu kaavoihin:-) Kiitos Nanni!

      Poista
    4. http://oivanompeluhuone.blogspot.fi/2014/03/kesavaatetta-arkivaatetta.html

      Tuolta löytyy yksi kuva missä näkee vähän viritelmää. Se blogi missä oli tarkemmin tuosta kerrottu on poistunut blogimaailmasta näköjään. Jos löydän jostain muualta tarkempia neuvoja niin laitan sulle tulemaan :)

      Poista
    5. Kiitos paljon Nanni vaivannäöstäsi <3. Mielenkiinnolla käyn tutustumassa kääntäjäsysteemiin:-). Ehkä saan siitä uuden työtavan.

      Poista
  15. Ihanan malliset paidat ja on kyllä kankaatkin
    söpöt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teki mieli vähän söpöstellä pikkuneitien paidoissa:) Kankaatkin oli niin kivoja jämäpaloja, että sopivat loistavasti vauvan vaatteisiin. Kiitos Toiveettodeksi kommentistasi:)

      Poista
  16. Onpa suloisia vauvalahjoja.. :) Samalla tavalla minäkin kanttaan, paitsi peittariahan mulla ei ole mutta ompelukoneella.. Työvaiheet kuitenkin samat..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin samat työvaiheet :) Mukava kuulla. Ompelukoneen kaksoisneulalla saa tosi hyvää jälkeä aikaiseksi, jos sitä tykkää käyttää:) Kiitos paljon Raisa P!

      Poista
  17. Ihanuus, miten söpöjä vaatteita ❤! Kyllä näissä pienet prinsessat näyttävät vieläkin suloisemmilta. Minulla ei ole oikein antaa vinkkejä pääntien huolitteluun, kun en käytä peittaria enkä kääntäjää. Trikoosta olen aina leikannut kaitaleet, resorista en tykkää paksuuden vuoksi. Olkasauman jälkeen saumuroin kaitaleen pääntielle, sitten ompelen toisen olkasauman sekä samalla kaitaleen renkaaksi ja viimeisenä käännän kaitaleen ja tikkaan sen joko kaksoisneulalla tai joustavalla ompeleella. Ylimääräisen kaitaleen leikkaan pois nurjalta. Mutta en tiedä kuinka noilla vehkeillä homma toimisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla tavalla tein pääntien peittarilla ennen kuin hommasin kääntäjän. Nyt on vain niin mukava käyttää kääntäjää, kun se toimii niin hyvin:) Vähemmän on tullut peitetikkikoneella käytettyä trikookaitaletta, mutta pitäisi kokeilla enemmän testata, miten homma toimii.
      Näiden prinsessavaatteiden ompelu on niin mukavaa. Nautin niin kun saa miettiä, miten saa nättiä aikaiseksi:D. Kiitos kommentistasi Hanna Mi:)

      Poista
  18. Just niin kuin otsikko sanoo; pienet sievät paidat! Niin söpöt ja suloiset! Miten kaikki pieni näyttääkin niin ihastuttavalta!? Vauvat ja vauvojen vaatteet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan:) Pieniä vaatteita ei voi katsoa, etteikö alkaisi hymyilyttämään. Ne on vaan niin suloisia:) Kiitos Eerika!

      Poista
  19. Voi vitsit, ompelu on kyllä sellainen taito, että oon niin kade niille, jotka sen handlaavat! Ihania pieniä paitoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-) . Kiitos Ma-Ri-A. Minä taas niin ihailen sinun töitäsi:-)

      Poista
  20. Ihania juttuja, ei kerkeä vain kommentoimaan enää...Mutta minä ompelen just näin kuten Sinä, se on todellakin paksu sauma, tava ompelukoneella ei saa litistettyä, minulla se suora-ommel kone...Mutta olen myös käsin ommellut, ei ihan näin litteä tule mutta, mutta...Jotkut kuulemma ompele ensin tava koneella ja saumuroi sen jälkeen;) Minä en ole jaksannut taistella kääntäjän kanssa, teen edelleen 4-kertaisen, ei saanut onnistumaan sitä paperi-viritystä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi kewa:-). Tuttua työtapaa ei helposti viitsi muuttaa. Varmaan kokeilen jossain vaiheessa miten viritysjuttu toimii ja saa nähdä sen jälkeen:-) . Ompelen usein suoralla ompeleella ensin paksun kohdan ja sitten saumuroin. Koen, että saan paremmin siistin reunan ja näin ei saumuri pääse siirtämään reunaa rumannäköiseksi.

      Poista
  21. Oi kuinka söpöjä. Ja hyvä idea tuo puuvilla-vinonauha olalla, täytynee kokeilla itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait ideaa itsellesi ja lämmin kiitos kommentista aino-maria:-)

      Poista

On mukava, jos jätät minulle viestiä :). Pienikin kommentti ilahduttaa minua erittäin paljon.